ЗВЕРНЕННЯ ЮРІЯ БОЙЧУКА, РЕКТОРА ХНПУ імені Г.С. СКОВОРОДИ

Дорогі сковородинівці! 

За багато років свого існування наш університет став потужним центром підготовки наукової і педагогічної еліти в Харківському регіоні й Україні. Це відбулося завдяки нашій, неймовірно згуртованій, сковородинівській родині. У цей важкий для нашої держави я в цьому знову переконався. Те, чого ми не могли уявити навіть в страшному сні, стало реальністю. На нашу рідну землю прийшла війна… Зараз в університеті тимчасово призупинено освітній процес і вся університетська спільнота об’єдналася заради допомоги та підтримки один одному та нашим студентам. Важко знайти слова глибокої вдячності за те, що ви зараз робите. 

Незважаючи на всі виклики воєнного часу Сковородинівський університет продовжує жити і працювати. Ректорат, який зараз став оперативним штабом, проводить наради, активно комунікує з колегами і студентами, вирішує питання функціонування університету в умовах запровадження воєнного стану.

Наше Міністерство освіти і науки України, Департамент науки і освіти Харківської обласної адміністрації, міська рада надають цілодобову підтримку й оперативне управління важливими процесами життєдіяльності університету в таких надскладних умовах, а саме: виплата зарплати, евакуація студентів і співробітників, волонтерська допомога, організація освітнього процесу.

Уклінно дякую нашим ректорам Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Хмельницького національного університету за конкретну допомогу нашим колегам, які опинилися в скрутній життєвій ситуації. 

Окремі слова вдячності хочу виказати Богдану Богдановичу Буяку, ректору Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка за те, що дав прихисток нашим викладачам та їхнім сімʼям, забезпечує доставку гуманітарних грузів до м. Харкова, створив можливостей для академічної мобільності здобувачам освіти з нашого університету.

У ці важкі для нашої країни часи безцінною є підтримка багатьох іноземних університетів – наших партнерів, які висловлюють слова солідарності з академічною спільнотою та студентством нашого університету. У звʼязку з цим хочу щиро подякувати всім міжнародним партнерам, які запропонували свою допомогу у цей період випробувань: ваша турбота та готовність до співпраці надихає та робить нас сильнішими. Ми отримуємо велику кількість листів підтримки з пропозиціями щодо конкретної допомоги.

Переконаний, що, коли університет повернеться до мирного життя, перед нами відкриються нові горизонти щодо міжнародної співпраці та академічної мобільності.

Я пишаюся нашими студентами – як ніколи згуртованими і мужніми. Ніхто не зрадив своєму вибору, не втік до закордонних вишів. Незважаючи на цю лиху годину, вони прагнуть продовжити свою освіту й отримати диплом свого улюбленого Сковородинівського університету і приступити до розбудови рідної України.

Університет живе і продовжує виконувати своє головне завдання – готувати вчителів нового покоління, бути прикладом стриманості і впевненості. Наразі ми прийняли рішення про те, що вимушені канікули на денній, вечірній та заочній формах навчання для здобувачів усіх рівнів вищої освіти та років навчання буде подовжено по 1 квітня. Потім розпочнеться освітній процес в дистанційному режимі. 

У межах академічної мобільності ми дозволяємо нашим здобувачам освіти вільно обирати і дистанційно проходити курси за відповідними освітніми програмами в різних закладах вищої освіти України. Зокрема, такі можливості нам пропонує Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка. У разі успішного виконання програми курсу університет-партнер видає академічну довідку про засвоєні освітні компоненти, які можуть бути визнані як результат неформальної освіти та перезараховані (частково або повністю) в навчальних планах нашого університету. 

З використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій ми плануємо провести атестацію здобувачів випускних курсів та видати документи про здобуття відповідного рівня освіти. Впевнений, що новий навчальний рік ми вже розпочнемо у традиційних умовах під мирним небом.

Дорогі сковородинівці! Прошу не втрачати спокою і рівноваги, підтримуйте один одного. Завжди залишайтеся людьми. Всі війни рано чи пізно закінчуються і цей період нам треба гідно прожити, щоб потім було не соромно дивитися в очі один одному. Бажаю всім здоров’я і миру! Все буде добре! Ми приречені на успіх, бо за нами Правда і з нами Бог!!!

 

З глибокою повагою і завжди Ваш Юрій Бойчук

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.