Шефська допомога місцевим музеям

Одним з напрямків роботи Навчально-дослідної археологічної лабораторії є консультативна допомога місцевим музеям в інтерпретації їх археологічних колекцій та у створенні експозицій археологічного матеріалу.

Так от, 20 липня 2021 р. на прохання співробітників Краєзнавчих музеїв. Первомайська та с. Верхній Бишкин Олексіївської ОТГ (обидва – Лозівський р-н) була здійснена поїздка з означеною вище метою. Були оглянуті археологічні колекції, проведені консультації щодо культурно-хронологічної інтерпретації виявлених артефактів та надані поради щодо можливого створення нових експозицій. Колода В.В. надав тексти та ілюстрації своїх робіт, які присвячені археологічним дослідженням на пам`ятках колишнього Первомайського району та, зокрема в околицях с. Верхній Бішкин, де працювала Середньовічна експедиція нашого вузу. Під час співбесід із співробітниками музеїв були намічені напрямки майбутнього співробітництва.

Візит закінчився зустріччю із Анатолієм Стаховим – головою Олексіївської громади, який висловив свою підтримку всім спільним науковим та музейним починанням, кінцевою метою повинне стати науково-популярне видання про старожитності саме Олексіївської громади та створення науково-вірної експозиції Верхньобишкинського музею і включення його в перелік туристичних об`єктів обласного рівня. До речі, ця громада починає розвивати «зелений туризм»…

Приємною несподіванкою була зустріч із Дьяконовою Світланою – випускницею історичного факультету 2006 р. (учасницею археологічної експедиції 2001 р. на городищі Водяне, яка зараз плідно працює у відділі освіти Олексіївської ОТГ.

Археологія не тільки зв`язує минуле людства і сучасність, а й поєднує покоління здобувачів та викладачів нашого ЗВО.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.