Презентація книги «Листи війни»

28 березня 2024 року відбулася презентація книги «Листи війни», у якій уміщені тексти, написані нашими студентами впродовж двох років — 2022-го й 2023-го. У березні першого року війни в університеті було організовано творчий проєкт «Листи війни», на який відгукнулося багато студентів різних курсів з усіх факультетів. Автори поділилися своїми пережитими емоціями від перших днів цих страшних випробувань для українців, і висловили непохитну віру в перемогу України. Ці тексти мають велику емоційну силу, вони зафіксували ті почуття, які вже стали пам’яттю, вербальною фіксацією цієї війни. Тож ректор нашого університету запропонував зробити окреме видання, щоб зберегти цю пам’ять. 

Книга проілюстрована картинами студентів факультету мистецтв нашого університету. Тож дякуємо нашим художникам і графікам за потужний мистецький голос. Дизайн-макет й верстку книги зробила наша випускниця — філолог і вебдизайнер Тетяна Лисиченко, редакційна колегія видання — викладачі кафедри українознавства і лінгводидактики, рецензенти книги проректор з навчально-виховної роботи університету Наталія Борисенко й декан українського мовно-літературного факультету Костянтин Голобородько. 

Автори опублікованих листів зверталися до воїнів ЗСУ, воєначальників, тероборонців, волонтерів, комунальників, до рідних людей, зокрема мам і батьків, братів, сестер, дідусів і бабусь, до коханих, друзів, до свого дому, України, українців, часу, до самої війни. Особливо зворушують листи великої поваги до наших захисників, розуміння їхньої важкої воєнної праці й відповідальності, підтримка, побажання їм найміцнішого здоров’я. 

Презентацію видання відкрив автор ідеї й передмови — ректор університету Юрій Бойчук. А далі студенти кожного з факультетів розповідали про свої листи, почуття, емоції. 

Завершили презентацію виступи присутніх викладачів, гостей. 

Це було дуже емоційне спілкування, де лунали слова й наповнювалися сльозами очі; де звучав біль війни й водночас стійка віра студентів у Перемогу. «Невдовзі нас чекає Перемога, адже добро завжди перемагає зло, — написала у своєму листі студентка факультету соціальних і поведінкових наук Юлія Силиверст. 

Дякуємо всім, хто долучився до створення цієї книги та її підтримки.

Тож разом до Перемоги! Слав Україні! 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.