Підсумки ХІ Міжнародної наукової конференції «Технології збереження здоров’я, реабілітація і рекреація», присвяченої пам'яті В.П. Зайцева

08 листопада 2018 року, Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, факультет фізичного виховання і спорту, кафедра олімпійського і професійного спорту та спортивних ігор

08 листопада 2018 року на базі Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди пройшла ХІ Міжнародна наукова конференція «Технології збереження здоров’я, реабілітація і рекреація», присвячена пам'яті професора В.П. Зайцева. Конференція проводиться з 2008 року, але на базі ХНПУ імені Г.С. Сковороди вона проводилася вперше.

Щорічно в даній конференції беруть участь понад 100 осіб з різних ВНЗ України, Польщі, Росії. Не виключенням став і 2018 рік. У конференції взяли участь 123 представника України, Польщі, Росії, Саудівської Аравії, Румунії. З вищих навчальних закладів м.Харкова в конференції взяли участь представники Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Харківської державної академії фізичної культури, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та інші.

На конференції були представлені нові технології для відновлення опорно-рухового апарату за допомогою сучасних реабілітаційних систем; наукові розробки з підготовки спортсменів високої кваліфікації, в тому числі – спортсменів з обмеженими можливостями; методики підготовки юних спортсменів; засоби і методи профілактики травматизму. Дана конференція відрізнялася поєднанням доповідей різної спрямованості за контингентом випробуваних (дорослі і юні спортсмени, олімпійці і паралімпійці), за видами спорту (легка атлетика, регбі, гра Го, скелелазіння, волейбол та ін.), За цільовою спрямованістю (оздоровча, тренувальна, реабілітаційна), за професійним спрямуванням (медицина, спорт, фізичне виховання) і за науковим ступенем доповідачів (бакалаври, магістранти, кандидати та доктори наук). Це створило враження різноманітності і можливість отримання «живого» досвіду про наукову роботу в даних сферах.

На пленарному засіданні відкриття конференції провів декан факультету фізичного виховання і спорту, кандидат педагогічних наук, доцент В.А. Коробейнік, який привітав учасників з початком конференції, побажав плідної роботи. З вітальним словом виступив також начальник наукової частини ХНПУ імені Г.С. Сковороди, кандидат історичних наук, доцент М.А. Трубчанінов. Він наголосив на важливості науки в сучасному світі, підкреслив, що в даний час наука тримається на ентузіастах, які, не шкодуючи ні сил, ні часу, розробляють нові технології, науково обґрунтовують їх ефективність. М.А. Трубчанинов зазначив також підйом науки в галузі фізичного виховання і спорту в університеті, відзначив високі наукові досягнення кафедри олімпійського і професійного спорту і спортивних ігор, успішне керівництво науковою роботою, в тому числі - науковими темами МОН України, з боку завідуючої кафедрою олімпійського і професійного спорту, професора, доктора наук з фізичного виховання і спорту Ж.Л. Козіної, що виражається в наявності великої кількості розробок, патентів, авторських свідоцтв, публікацій в сучасних виданнях світового рівня.

Далі виступила завідувач кафедри олімпійського і професійного спорту і спортивних ігор, доктор наук з фізичного виховання і спорту Ж.Л. Козіна з розповіддю про професора В.П. Зайцева, якому присвячена дана конференція. Ж.Л. Козіна зазначила, що В.П. Зайцев був одним із засновників цієї конференції. За професією кардіолог, В.П. Зайцев був завідувачем кафедри реабілітації Харківської державної академії фізичної культури. Працював також в Білгородському технологічному університеті імені В.Г. Шухова. В силу своєї комунікабельності, професіоналізму і відданості своїй справі, він був сполучною ланкою між представниками різних спеціальностей (медицина, фізична культура і спорт, біологія, педагогіка та ін.), представниками різних країн (Україна, Росія, Польща та ін.), різних ВНЗ і кафедр. Після його передчасної смерті в 2015 році приймачем даної конференції стала кафедра олімпійського і професійного спорту і спортивних ігор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

Далі пленарне засідання було присвячено науковим доповідям. Перша наукова доповідь заслуженого майстра спорту з легкої атлетики Е. І. Чайки (Чебану) «Індивідуалізація підготовки спортсменок вісокої кваліфікації з порушеннях зору в легкоатлетичному спринті з урахуванням їх псіхофізіологічного стану на прикладі елітної атлетки» був присвячений математичному аналізу закономірностей індивідуальної динаміки змагальної результативності елітної спортсменки протягом 20 років, можливостей прогнозу індивідуальних успіхів, корегування тренувальних навантажень на основі врахування сильних психофізіологічних сторін. У доповіді було показано, що науковий підхід до побудови тренувального процесу допоміг автору - елітнійспортсменці - стати призером Чемпіонату Світу і Паралімпійських ігор у 2016 році серед спортсменів з вадами зору.

Наступним доповідачем був Д.В. Cафронов, завідувач відділенням в клініці Алефм.Харкова, лікар вищої категорії за спеціалізацією «хірургія травматичних ушкоджень, відновлювальна медицина», кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб і топографічної анатомії ХНУ В.Н. Каразіна, інструктор методики Neurac і систем Redcord. Тема доповіді Д.В. Сафронова - «Методика Neurac - використання нейром'язової активації в сучасній віднолювальній медицині». Д.В. Сафронов розповів про унікальну методику Neurac і системах Redcord, які з'явилися відносно недавно, але при правильному використанні дають дивовижні результати по відновленню порушень опорно-рухового апарату. Доповідач продемонстрував за допомогою відеоматеріалів і фотографій, що при правильному виявленні «слабкого» ланки в опорно-руховому апараті і проведенні відповідних заходів, пов'язаних із застосуванням нестабільної опори різних сегментів тіла, можна за відносно короткий термін домогтися стійких позитивних результатів у відновленні рухових функцій. Високий науковий рівень доповіді був підкріплений також глибоким аналізом даної проблеми в сучасній світовій науковій літературі.

Реабілітації опорно-рухового апарату була присвячена також доповідь А.В. Маркова, головного лікаря клініки Алеф, лікаря вищої категорії за спеціалізацією «нейрохірургія, відновлювальна медицина», кандидата медичних наук: «Можливості тракційної терапії в лікуванні вертеброгенного больового синдрому». Вчений розповів про можливості застосування методу тракційної терапії, тобто витягування, для відновлення функцій хребта. У доповіді було проведено глибокий аналіз сучасної наукової літератури, представленої в провідних виданнях світового рівня; була продемонстрована сама методика. Доповідач детально зупинився на методах обережності при використанні даної технології, а також на результатах застосування даної методики. Особливу увагу було приділено застосуванню тракційної терапії для дітей, спортсменів, людей середнього та похилого віку.

Наступний доповідач, магістрант 6 курсу факультету фізичного виховання і спорту ХНПУ імені Г.С. Сковороди, В.Є. Калиниченко, розповів про ефективність застосування музики в тренувальному процесі регбістів 16-17 років. Тема доповіді - «Вплив застосування музично супроводу в тренувальному процесі на працездатність та психофізіологічні показники регбістів 16-17 років». Доповідач детально зупинився на взаємозв'язку психічних і фізіологічних процесів в організмі, зокрема, психічної та фізичної витривалості. Це послужило основою для застосування музики на тренуваннях юних регбістів, що показало ефективність для розвитку спеціальної працездатності спортсменів. Доповідь викликала дискусію і питання, пов'язані з особливостями застосування музичного супроводу на тренуваннях юних регбістів.

Великий інтерес викликала доповідь С.В. Козіна, магістранта 5 курсу факультету фізичного виховання і спорту ХНПУ імені Г.С. Сковороди: «Причини і профілактика травм в скелелазінні». У доповіді були представлені малюнки і авторські відеоматеріали, що показують причини виникнення травм верхніх кінцівок у скелелазів. Доповідач навів дані сучасної літератури, представленої в провідних наукових виданнях Світу, щодо травматизму в скелелазінні, детально зупинився на анатомічній будові суглобів пальців, ліктьового і плечового суглобів, пояснив біомеханічні і фізіологічні причини травматизму у скелелазів. Особливу увага з боку учасників конференції викликали авторські відеоматеріали, що ілюструють причини травм, пов'язані з технікою виконання різних рухів, і вправи, спрямовані на зміцнення м'язово-зв'язкового апарату для запобігання травматизму.

Відносно незвичайною була доповідь магістранта 6 курсу факультету фізичного виховання і спорту ХНПУ імені Г. С. Сковороди Є.О. Абросімова, голови федерації Харківської області з гри Го. Доповідь була присвячена інтелектуальній грі: «Поєднання гри Го і фізичних вправ як фактор розвитку когнітивних і нейродинамічних функцій дітей шести років». Доповідач розкрив стародавні витоки гри Го, її значення для виховання дітей імператорів і аристократії в Стародавньому Китаї; показав сучасні наукові напрямки досліджень закономірностей гри Го, їх застосування в медицині, біології, в створенні штучного інтелекту. Експериментальна частина роботи була присвячена обґрунтуванню ефективності застосування гри Го для різнобічного розвитку дітей 6 років.

Заключним виступом на пленарному засіданні була доповідь магістрантки 6 курсу факультету фізичного виховання і спорту ХНПУ імені Г.С. Сковороди Я.А. Голобородько «Методика застосування координаційної (швідкісної) драбини в тренувальному процесі юних волейболістів». Доповідач розповіла про методику застосування координаційної драбини в поєднанні з виконанням технічних прийомів у волейболі в тренувальному процесі юних волейболістів. Доповідь була широко оснащена анімаційними ілюстраціями для розкриття сутності застосовуваної методики. Було показано позитивний вплив даної методики на рівень технічної підготовленості та психофізіологічні показники юних спортсменів.

В заключній частині були підведені підсумки конференції, проведено нагородження учасників сертифікатами і дипломами. На думку більшості учасників, конференція пройшла на високому науковому та методичному рівні, учасники отримали багато нової цікавої інформації, досвід професійного спілкування.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.