ХХ Радіодиктант

Мова - це душа народу, а сила народу, безумовно, полягає у єдності.

9 листопада студенти та викладачі нашого університету долучилися до міжнародного флешмобу у День української писемності та мови і написали ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності - 2020.
Щорічне написання радіодиктанту стало доброю традицією для ХНПУ імені Г.С. Сковороди, та хорошим приводом зустрітися, хоча цього року наші студенти та викладачі збиралися разом онлайн.
Із «Суспільної студії» у прямому ефірі Суспільного акторка Римма Зюбіна читала текст радіодиктанту, який створив письменник і видавець Іван Малкович. Цього року диктант мав назву «Виклики книжкової ери».
Текст диктанту оприлюднять на сайті «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.
Радіодиктант потрібно писати від руки. Його можна надіслати для перевірки 2 способами. Аркуш паперу з текстом диктанту можна сфотографувати чи відсканувати і надіслати на електронну адресу rd@ukr.radio до 23:59 10 листопада.
Або надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.  (Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Дублювати листи не потрібно.)
Для тих, хто не встиг написати диктант під час прямого ефіру, можна це зробити, передивившись запис акції. (Посилання на відео у першому коментарі.)
Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Ті, хто напише без жодної помилки, отримають подарунковий набір книжок від «Українського радіо».
Довідка: Двадцять років тому Українське радіо започаткувало щорічну акцію, присвячену українській мові, — Радіодиктант національної єдності. Уперше подію провели 24 травня 2000 року до Дня Кирила й Мефодія. Згодом традиційною датою написання радіодиктанту стало 9 листопада, День української писемності та мови.
Радіодиктант не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб — акція єднання навколо рідної мови, участь у якій може взяти кожен охочий.
Свої результати написання диктанту для перевірки щороку надсилають понад 30 тисяч учасників, але участь у ньому беруть набагато більше українців по всьому світові.
Текст для радіодиктанту не добирають з існуючих, а замовляють спеціально, тому його неможливо знайти в інтернеті. При цьому в тексті немає авторських знаків чи суперечливих орфограм, але їхня загальна кількість дуже висока, тому написати радіодиктант без помилок непросто.
Незважаючи на існування телетрансляції, диктант залишається саме радіопродуктом: його рекомендують писати на слух, уважно дослухаючись до інтонацій диктора.
За статистикою, без помилок диктант пише не більше ніж один відсоток учасників. У 2018 році свої роботи на перевірку надіслали 32 799 учасників. З них лише 311 не припустилися жодної помилки, а припустилися однієї – 1004.

 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.