День слов’янської писемності і культури в ХНПУ імені Г.С. Сковороди

День слов’янської писемності і культури відзначають 24 травня в країнах, писемність яких пов’язана зі створенням і функціонуванням кириличної абетки. Традиційно до цієї події в ХНПУ проходить Міжнародна славістична конференція, присвячена пам’яті святих Кирила і Мефодія (організатори — кафедра українознавства і лінгводидактики імені проф. О. Г. Муромцевої). Партнерами конференції є Шуменський університет імені Єпископа Константина Преславського (Болгарія), а також інститути мови та літератури НАН України й Болгарської академії наук. Цього року відбулася вже четверта конференція (23 травня 2024), яка зібрала понад 120 учасників з університетів України, Болгарії, Словаччини, а також представників академій наук. Проблематика цьогорічного форуму була пов’язана з актуальними науковими парадигмами слов’янської гуманітаристики. 

Попри всі виклики війни й бомбардування Харкова щорічна зустріч славістів, яку відкрив ректор університету проф. Юрій Бойчук, пройшла в продуктивному спілкуванні вчених-однодумців, що своїм інтелектуальним поступом наближають мир і перемогу. Науковці зі слов’янських країн висловили стійку підтримку Україні й колегам, які в таких складних умовах торують шлях гуманізму, освіти, культури.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.