Світла пам'ять, Маріє Дмитрівно

Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди та наукова спільнота України зазнали непоправної втрати – пішла у вічність Култаєва Марія Дмитрівна, доктор філософських наук, професор, завідувачка кафедри філософії ХНПУ імені Г. С. Сковороди, член-кореспондент НАПН України.

Ім’я Марії Дмитрівни з 1970 року тісно пов’язане з Харківським національним педагогічним університетом  імені Г. С. Сковороди, в якому вона плідно займалася підготовкою педагогічних кадрів для України. Вона пройшла шлях у стінах університету від викладача до професора, одного із провідних науковців України у галузі філософії освіти. Її становлення як філософа відбулося у часи навчання в аспірантурі Інституту філософії НАН України, з колективом якого вона співпрацювала та брала активну участь в усіх його заходах. Ще на початку 80-х років минулого століття вона першою у своїх працях поставила питання про інституалізацію філософії освіти, про дисциплінарне визначення цього напряму досліджень на стику філософії та педагогіки. У річищі цих досліджень була сформована наукова школа соціально-антропологічно і культурно-антропологічно орієнтованої філософії освіти, де під керівництвом Марії Култаєвої підготовлено та захищено 24 докторські дисертації і 32 кандидатських дисертацій, а її учні без перебільшення стали провідними філософами сучасної України. Наукова школа завжди успішно впроваджувала  міжнародну діяльність, було встановлено  і розширено  контакти з польськими, німецькими та американськими освітніми філософами. За ініціативою Марії Дмитрівни упродовж 25-ти років проводилася щорічна міжнародна конференція під загальним гаслом «Освіта і доля нації». Пріоритетним напрямом цієї конференції є український вимір європейської ідеї, громадянське та національно-патріотичне виховання української молоді.

У 2002 році Култаєва М. Д. очолила заснований на базі ХНПУ імені Г. С. Сковороди міжрегіональний Центр філософії освіти.

З 1997 р. по 2019 р. була членом редакційної колегії наукового фахового видання Вісник Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди серія «Філософія», членом наукової ради наукового фахового видання «Філософська думка», членом редакційної колегії фахового наукового видання «Філософія освіти», гуманітарного часопису «Постметодика», серії «Сучасна гуманітарна бібліотека», серії «Філософські контактиУкраїна-світ», заснованої Українським філософським фондом у 2004 році.

Марія Дмитрівна була Науковим керівником комплексної теми Інституту вищої освіти АПН України та Центру філософії освіти ХНПУ імені Г. С. Сковороди «Філософські засади трансформації вищої освіти в Україні на початку ХХІ століття, комплексної теми кафедри філософії ХНПУ імені Г. С. Сковороди «Філософія освіти і духовне оновлення українського суспільства», журналу «Комунікація» (видання секретаріату Кабінету Міністрів України та Програми сприяння парламенту), президентом Українського відділення товариства філософії освіти, членом Польського товариства філософської педагогіки імені кардинала Броніслава Ф. Трентовського.

За видатні заслуги перед педагогічною наукою, університетом М. Д. Култаєва нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти України» (2004), медалями «За наукові досягнення» (2007), «Спаси і сохрани» (Українська православна церква Київського патріархату, 2017), «Михайло Петрович Драгоманов 1841-1895 рр.» (2017), «Григорій Сковорода» (НАПН України, 2017); присвоєне звання Почесного професора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (2017). За значний внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів, плідну науково-педагогічну діяльність Указом Президента України М. Д. Култаєвій присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України» (2009). М. Д. Култаєва стала переможницею у номінаціях «Людина року-2022» та «Внесок у сучасну Сковородіану» у рамках конкурсу «Сковородинівський Олімп», що проводиться у Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди. Присвоєно «Заслужений професор ХНПУ імені Г. С. Сковороди».

Неоцінений вклад Марії Дмитрівни в громадській діяльності – вона член президії Філософського товариства України, член експертної ради з філософії при МОН України, член Асоціації перекладачів філософської літератури України – завдяки її професійному перекладу у майбутніх філософів та науковців України з’явилася можливість ознайомитися з працями сучасних зарубіжних філософів (Т. Адорно, К.О. Апель, К. Байме, В. Вельш, О. Гьофе, Ю. Габермас, M. Горкгаймер, П.Слотердайк та ін.). Через співпрацю з читальним залом Гете створила найкращу у місті бібліотеку німецькомовної філософсько-освітньої літератури, у рамках якого читала лекції з популярної філософії освіти німецькою мовою. На громадських засадах консультувала вчителів та молодих науковців з проблем сучасної філософії освіти, організовувала для студентів зустрічі з провідними філософами України та зарубіжжя, тим самим сприяючи освітній євроінтеграції України.

Немає тих слів, щоб висловити той біль та розпач, яких зазнав передусім колектив університету, бо пішла з життя не тільки високоосвічена, талановита, інтелігентна людина, а наш авторитетний керівник, яка була усім другом, наставником, порадником. Світла пам'ять про шановну Марію Дмитрівну залишиться теплим світом у наших серцях, її посмішка буде надихати на звершення. Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким, розділяємо горе та сум з вами.

Колектив Харківського національного
педагогічного університету імені Г. С. Сковороди.

Листи співчуття:

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.