На знак співчуття

Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди із глибоким сумом повідомляє, що 29 червня 2021 року на 86-му році життя, відійшов у вічність видатний вчений-педагог, авторитетний економіст, доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений працівник народної освіти України, генерал-отаман Окремого науково- освітнього центру Українського козацтва імені Г.С. Сковороди, багаторічний ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, почесний громадянин м. Харкова Іван Федорович Прокопенко.

Заходи до вшанування світлої пам'яті Івана Федоровича

Співчуття з приводу смерті Івана Федоровича продовжують надходити на адресу Сковородинівського університету зі всієї України.

 

МОН висловлює співчуття з приводу смерті колишнього ректора Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди Івана Прокопенка


Закінчився земний шлях академіка Івана Прокопенка

Президія НАПН України від колективу Національної академії педагогічних наук України з глибоким сумом сповіщає, що на 86-му році життя не стало Івана Федоровича Прокопенка – академіка-засновника Національної академії педагогічних наук України, видатного організатора освіти і науки, доктора педагогічних наук, професора, заслуженого працівника народної освіти України, ректора Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, почесного доктора низки університетів України і закордону, почесного громадянина м. Харкова. Людини неймовірної прозорливості, працездатності, любові до людей.

Народився Іван Федорович 10 червня 1936 р. у с. Васильки Лохвицького району Полтавської області. Закінчив Харківський юридичний інститут (1964 р.), аспірантуру на кафедрі політичної економії Харківського державного університету (1973 р.). Фахівець у галузі теорії педагогіки, організації і управління освітою, підготовки педагогічних кадрів, економічної освіти. Під його науковим керівництвом розроблено і впроваджено в практику вищої школи концепцію інтенсифікації навчальної діяльності студентів, стандарти економічної освіти школярів та її дидактичне забезпечення. Він є автором перших в Україні підручників з макро- та мікроекономіки для школярів, підручників з економічної теорії, педагогіки, психології, соціології. Під його керівництвом захищено 8 докторських і 18 кандидатських дисертацій. Очолював спеціалізовану вчену раду із захисту докторських дисертацій у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди. 

Іван Федорович Прокопенко – автор понад 600 наукових та науково-методичних праць, зокрема понад 30 монографій, підручників та посібників для закладів вищої освіти. Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, Дружби народів, «Знак Пошани», «За заслуги» ІІ, III ступенів, міжнародною відзнакою «За заслуги перед людством», «Людина тисячоліття», занесений у «Золоту книгу ділової української еліти».

Майже половину свого життя, а саме – чотири десятиліття (1980–2020 рр.) Іван Федорович очолював Харківський національний педагогічний університет імені  Г.С. Сковороди. Іван Федорович зібрав потужну команду професорсько-викладацького колективу університету і перетворив регіональний виш на національний центр формування інтелектуальної еліти, знаний і в Україні, і за кордоном. 

Національна академія педагогічних наук України висловлює глибоке щире співчуття рідним і близьким Івана Федоровича, а також його колегам, співробітникам і всім, хто мав честь і щастя працювати і спілкуватися з ним.

Вічна пам’ять і людська вдячність ділам і неспокою серця Івана Федоровича.

Президія НАПН України
14:56 29.06.2021

НА СВІТЛУ ПАМ’ЯТЬ 

ІВАНУ ФЕДОРОВИЧУ ПРОКОПЕНКУ
Сумно усвідомлювати, що пішов з життя Іван Федорович Прокопенко — видатний педагог, знаний академік, талановитий керівник та багаторічний ректор Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. 

Завдяки наполегливості та невичерпній любові до своєї праці Іван Федорович за 85 років свого життя досяг значних успіхів у професії, здобув безліч професійних та державних нагород, які свідчать про визнання масштабу його особистості.

Мудрість, доброта, людяність та справедливість Івана Федоровича неначе магнітом притягували до нього людей, які мали щастя разом з ним працювати та навчатися в університеті.

Мені пощастило вчитися в альма-матер, яка під керівництвом Івана Прокопенка стала одним з найкращих вишів в Україні.

Пам’ятаю, як студентом без попередження зайшов до кабінету ректора за порадою, а зустрів мудрого наставника та друга на все життя.

Спілкуючись з Іваном Федоровичем, завжди хотілося брати з нього приклад — прагнути бути як він сильним, розумним та працювати на повну силу. Таким він і залишиться в пам’яті своїх рідних, друзів, колег та вихованців.

Спочивайте з миром, Вчителю! Світла Вам пам’ять навіки!

Олексій Кучер
Голова Державної регуляторної служби України


Сумна звістка чорним крилом накрила село Васильки Лохвицького району, що на Полтавщині. Перестало битися серце нашого земляка, знаної і шанованої людини не тільки у Васильках, а й усьому Лохвицькому районі -  Прокопенка Івана Федоровича. 

Всі односельці, знайомі, друзі , рідні сумують, і в той же час згадують Івана Федоровича, як Людину, яка, народившись і вирісши на Лохвиччині, у Васильках, де за його словами навічно «закопана його пуповина», до кінця своїх днів подумки повертався до рідного краю.

По яких життєвих дорогах не крокував би Іван Федорович, скільки б не пройшло років, але була в його житті єдина дорога, яку він не забував. Це була дорога в його рідне село, ніколи не заростала стежина до могили його батьків. Бо він знав, що тут його чекають односельці, чекають на його мудру пораду, підтримку.  І не було в селі людини, на чиє прохання він би не обізвався, не було проблеми, яка б його не зачепила. Завертаючи в рідне село,  відвідував місцеву школу, сільську церкву, дарував на пам'ять подарунки, підтримував матеріально.

Не висихають сльози на очах у  рідні Івана Федоровича: родини Топчилів, Йосипенків, Прокопенків, Фесенків. Важко усвідомити, що вони вже ніколи не привітають Івана Федоровича в своїй оселі, не пригостять і не почастують, не почують його теплого слова, не побачать привітної посмішки. Важко усвідомити, що обірвалася ниточка, яка пов’язувала ці родини. 

Але ми впевнені, що добрий, світлий спомин про Івана Федоровича назавжди залишиться  в наших  серцях, пам’яті його   земляків,  усіх, хто його  знав, любив та шанував. Адже скільком випускникам Васильківської школи  він допоміг знайти свою дорогу в житті, скільки випускників школи обрали професію учителя і вихователя підростаючого покоління, закінчивши Харківський педагогічний університет імені Г.С.Сковороди,  пов’язавши свою долю, як і Іван Федорович, з навчанням, вихованням підростаючого покоління. Дуже важко знайти слова втіхи, коли зупиняється серце людини, яка була орієнтиром в житті, проте світлі спогади про тих, хто залишив по собі добрі справи та чесно прожив своє життя, завжди будуть сильніші, ніж смерть! У нашій пам’яті Іван Федорович назавжди залишиться доброзичливою людиною, надійним порадником, професіоналом своєї справи.

Глибоко сумуємо з приводу цієї непоправної втрати та висловлюємо щирі співчуття родині померлого. Віримо, що Всемилостивий Господь прийме його світлу та щиру душу в Царство Небесне. Вічна світла пам’ять нашому  земляку Івану Федоровичу Прокопенку.

  З глибокою скорботою,
 повагою і щирою вдячністю 
жителі села Васильки Лохвицького району Полтавської області. 

Wielce Szanowna Rodzino Profesora Iwana Federowicza Prokopienki!

Wczoraj dotarła do Polski smutna wiadomość o śmierci Profesora Iwana Federowicza Prokopienki.Przestało bić serce legendarnego człowieka, wybitnego uczonego,utalentowanego organizatora wyższego szkolnictwa pedagogicznego Ukrainy.Profesor Iwan Federowicz był akademikiem-organizatorem NAPN Ukrainy.Inicjatorem i realizatorem wielu naukowych projektów.Był człowiekiem wyjątkowo aktywnym,a przy tym niezwykle kreatywnym i nadzwyczaj obowiązkowym.Jego imię i osiągnięcia naukowe znane są nie tylko na Ukrainie,ale także w Polsce,Norwegii,Chinach i w innych krajach.Jesteśmy przekonani, że idee niezapomnianego Akademika Iwana Prokopienki będą kontynuowane i wprowadzane w życie przez Jego uczniów.

Łączymy się w smutku z JEGO Rodziną i Bliskimi.Cześć JEGO pamięci!
Franciszek Szlosek-przewodniczący Pedagogicznego Towarzystwa Naukowego ,,Polska-Ukraina"
Jan Łaszczyk-wieloletni rektor Akademii Pedagogiki Specjalnej im.M.Grzegorzewskiej w Warszawie
Ryszard Bera , wieloletni dziekan Wydziału Pedagogicznego Uniwersytetu Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie
 Norbert Pikuła-Dyrektor Instytutu Pracy Socjalnej w Uniwersytecie Pedagogicznym im.KEN w Krakowie

З глибоким сумом співробітники Інституту педагогічної освіти  і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України  сприйняли звістку про смерть  Івана Федоровича Прокопенка доктора педагогічних наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України.

Іван Федорович був  відомим фахівцем у галузі вищої освіти і освітніх технологій, талановитим менеджером освіти,  мудрим наставником й педагогом, людиною яка постійно перебувала у творчому пошуку й ніколи не зупинялася на досягнутому. 

Світлий, добрий спомин про Івана Федоровича Прокопенка назавжди залишиться в серцях рідних, колег, друзів, усіх, хто його знав, любив і поважав за розум, професіоналізм, доброзичливість, людяність.

Сумуємо та висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким покійного.

Вічна пам’ять…

Від імені колективу  Інституту
директор Л.Б. Лук’янова


Шановні колеги!

Від багатотисячного колективу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» прийміть щирі співчуття з приводу тяжкої втрати – смерті Івана Федоровича Прокопенка, багаторічного очільника вашого славетного університету.

Видатний організатор вищої освіти в Україні, він вніс неоціненний вклад у підготовку багатьох поколінь учителів, виростив плеяду талановитих педагогів і розвинув навчальний заклад, який став провідним науково-методичним центром в країні.

Педагогіка була його покликанням і справою всього життя. Впевнені, що сьогодні сумує не тільки Харків, але і багато інших міст, де живуть і працюють його учні та послідовники. Політехніки збережуть вдячну пам’ять про Івана Федоровича, як мудрого наставника, друга й колегу, який зробив значний внесок у розвиток в НТУ «ХПІ» такого напрямку як педагогіка лідерства, створення кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами імені академіка Івана Зязюна.

Величезними є заслуги Івана Федоровича перед Україною, перед рідним містом, вони були високо оцінені та відзначені численними нагородами. Він був удостоєний почесного звання Заслужений працівник народної освіти, нагороджений орденами «За заслуги» II, III ступенів, орденами «Знак Пошани», Дружби народів, Трудового Червоного Прапора, Святої Софії, медалями, знаком «Відмінник освіти України» та іншим нагородами МОН і АПН України. У 2009 році йому було присвоєне звання Почесний громадянин міста Харкова.

Іван Федорович був щирою людиною, талановитим керівником і педагогом, який користувався високим авторитетом і повагою. Всі, хто знав та працював із ним, назавжди збережуть пам’ять про чудові людські якості Івана Федоровича, його доброзичливість, талант педагога та керівника.

В серцях освітян назавжди залишиться світла пам’ять про нього!

Ректор НТУ «ХПІ» професор
Євген Сокол 

Наші співчуття…

Колектив ЛНУ імені Тараса Шевченка виражає свої щирі співчуття з приводу смерті радника ректора ХНПУ імені Г.С. Сковороди Івана Прокопенка.

29 червня 2021 року вся освітня спільнота України переживає незбагненну втрату – відійшов у Вічність доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений працівник народної освіти України, Почесний громадянин м. Харкова, радник ректора Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Іван Федорович Прокопенко. Університет – це було його життя, адже за 40 років його роботи на посаді ректора Сковородинівський ЗВО став еталоном якісної педагогічної та економічної освіти. Відомий науковець працював у галузі нових педагогічних технологій навчання і виховання, економічної освіти, історії економічної думки в Україні. Саме він очолював розробку та впровадження в практику роботи закладів вищої освіти концепції інтенсифікації навчальної діяльності студентів. З 1965 року Іван Федорович працював зі студентами на різних викладацьких посадах, що свідчить про його відкритість, щирість, доброзичливість, професіоналізм та чуйність. З 1992 року був дійсним членом Національної академії педагогічних наук України та членом її Президії. Іван Федорович – академік-засновник НАПН України. Серйозний, уважний і позитивний, принциповий – він виявляв живущу енергію та світло. Доказом цього є нагороди і відзнаки, якими він замайорів ще в далекому 1958 році (Орден ,,Знак Пошаниˮ) й світив ними протягом усього життя, наприклад Почесне звання ,,Заслужений працівник народної освіти Україниˮ (1990 р.); Медаль ,,Василь Сухомлинськийˮ НАПН України (1996 р.); Почесна відзнака Президента України ,,За заслуги" II ступеня (2010 р.); Медалі та інші нагороди МОН НАПН України, Почесні грамоти Верховної Ради України, Почесна грамота Кабінету Міністрів України. 

Важко знайти такі слова, які б змогли зменшити душевну біль від втрати близької людини… Це величезна втрата для всієї освітянстської спільноти не тільки України, а й за кордоном. Колеги, прийміть щирі слова скорботи від шевченківців, які сумують разом з вами. З життя пішов науковець і велика людина, проте світлі спогади про нього, його добрі справи та  заслуги сильніші, ніж смерть. Він назавжди залишиться в нашій пам’яті. 

Віримо, що Всемилостивий Господь прийме його світлу та щиру душу в Царство Небесне. 

Вічна світла пам’ять нашому колезі… Спочивайте з миром…

З повагою в.о. ректора Віталій Курило 
та колектив Луганського національного університету 
імені Тараса Шевченка

Висловлюємо щирі співчуття з приводу смерті  Івана Федоровича Прокопенка, відомого педагога, авторитетного економіста, доктора педагогічних наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України, заслуженого працівника народної освіти України, багаторічного ректора Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким, колегам та учням Івана Федоровича.

Безмежна повага до ректора назавжди залишиться в серцях і помислах усіх, хто його знав.

Із щирою скорботою і світлою пам’яттю.

Колектив Глухівського НПУ ім. О. Довженка.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.